Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta ze szprotkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 płat
szprotki wędzone 12 sztuka
cebula 1 sztuka
oliwki czarne 12 sztuki
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze szprotkami

Kroki postępowania

1
Karmelizowanie cebuli to proces powolnego smażenia z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy. Cebulę należy obrać i pokroić na dość cienkie piórka, wrzucić na rozgrzaną oliwę, posolić, (opcjonalnie można posłodzić szczyptą cukru - ja pominęłam w tym przepisie) i dusić pod przykryciem. Powolne smażenie wydobywa z cebuli naturalny cukier a jego karmelizowanie nadaje zwykłej cebuli niezwykle głęboki, bogaty słodki smak i aromat.
Krok 1 - Tarta ze szprotkami foto
2
Z ciasta francuskiego wyciąć koło. Skarmelizowaną cebulę ułożyć na środek ciasta, na to pokrojone oliwki i szprotki . Posypać pieprzem.
Krok 2 - Tarta ze szprotkami foto
3
Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż ciasto będzie zarumienione, 15-20min
Krok 3 - Tarta ze szprotkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 02.12.2013 12:13
naprawdę świetny pomysł i zdjęcia :)
Gracer 21.01.2013 19:50
fajna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak