Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche z kremem czekoladowym i bezami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 160 g
mąka ziemniaczana 90 g
cukier puder 70 g
masło 150 garsc
jajko 1 sztuka
cukier puder 100 g
kakao 100 g
roztopiona czekolada 100 g
woda 1/4 szklanka
bezy 1/2 szklanki
kremówka 200 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z kremem czekoladowym i bezami

Mąkę przesiać, dodać pokrojone masło, cukier i jajko.
Ciasto zagnieść i uformować w kulę. Następnie włożyć do lodówki na ok 30 min.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
3 formę do pieczenia (keksowa) o wymiarach ok 10 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkować, pokroić na odpowiednie prostokąty i włożyć do form.
Piec ok 20 min aż ciasto się zarumieni.
wyciągnąć z piekarnika.

Przygotować krem i posmarowac nim schłodzone ciasto:
200 g śmietany kremówki
100 g cukru pudru
100 g kakao
100 g roztopionej czekolady
1/4 szklanki wody
W garnuszku wymieszać kakao z wodą.
Postawić na ogniu i dodać śmietanę. Zagotować, ciągle mieszając.
Zdjąć z ognia, wrzucić pokruszoną czekoladę i mieszać do roztopienia.
Odstawić aż krem nieco zgęstnieje.
i posypać pokruszonymi bezami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 21.01.2013 17:13
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak