Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajko w bułce

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 1 szt
ciasto drożdżowe: 1 szt
słonecznik łuskany 1 łyżk

Przepis i sposób przygotowania na: Jajko w bułce

Kroki postępowania

1
Mój dzisiejszy śniadaniowy eksperyment :) Zaskakująco dobrze smakuje jajko z ciepłą (własnoręcznie pieczoną) bułeczką :)

Przygotowuję ciasto drożdzowe według przepisu z http://www.doradcasmaku.pl/przepis/266031/chinskie-buleczki.html.
Odrywam nieduży kawałek, rozgniatam na płasko.
Krok 1 - Jajko w bułce foto
2
Wkładam do małego (natłuszczonego) naczynka żaroodpornego. Staram się by duża część ciasta wystawała po za nie.
Krok 2 - Jajko w bułce foto
3
Wbijam jajko. Całość musi być wykonywana szybko ponieważ jajko może przesiąknąć przez ciasto.
Krok 3 - Jajko w bułce foto
4
Delikatnie sklejam końcówki. Nie należy wyjmować z foremki, ponieważ ciasto wypłynie.
Posypuję ziarenkami słonecznika.
Krok 4 - Jajko w bułce foto
5
Wkładam do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni).
Zasadniczo nadaje się już do jedzenia, jajko w środku jest "na miękko". Można też spróbować wyjąć bułeczkę z foremki, obrócić i włożyć jeszcze na chwilę do piekarnika by zapiec dół.
Krok 5 - Jajko w bułce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak