Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z nadzieniem ziemniaczanym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
szczypta soli
woda gazowana 1 szklanka
mleko 1/2 szklanki
jajko 2
ziemniaki 1/2 kg
masło 10 dag
cebula 1
parmezan 4 łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z nadzieniem ziemniaczanym

Wcześniej przygotowujemy farsz. Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy na miękko, odcedzamy i tłuczemy Na patelni podsmażamy na maśle pokrojoną w drobna kostkę cebulę. Do wystudzonych lekko ziemniaków dodajemy usmażoną cebulę i parmezan. Ja całość tłukę w garnku i doprawiam solą i pieprzem – musi być dobrze przyprawione.

Naleśniki: Do jednego naczynia wsypać mąkę, sól, gazowaną wodę, mleko, jajka. Wyrabiać ciasto mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody.

Na patelni usmażyć cienkie naleśniki. Ja smażę na patelni, którą smaruję lekko olejem (ręcznik papierowy lekko natłuszczam i tym smaruję). Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.

Następnie na każdy naleśnik nakładać farsz ziemniaczany i zawijać w trójkąt. Naleśniki podsmażyć na patelni i podawać z kefirem, łyżką śmietany lub barszczykiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 21.01.2013 12:05
pyszniutkie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak