Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mandarynki wiśniowe z cynamonem i kardamonem

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mandarynki 8 sztuki
brązowy cukier 2 łyżki
woda 100 ml
wiśniówka 3 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
kardamon 1 szczypta
wiśnie bez pestek 12 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Mandarynki wiśniowe z cynamonem i kardamonem

Mandarynki obrać ze skórek używając bardzo ostrego noża.
W rondelku zagotować wodę z cukrem, cynamonem i kardamonem, dodać wiśniówkę, wiśnie i mandarynki. Dusić przez kilka minut a następnie wyłowić mandarynki. Pozostały sok gotować na maleńkim ogniu aż zredukuje się jego objętość.
Mandarynki w tym czasie wrzucić na rozgrzaną patelnię i delikatnie zrumienić przez ok 1-2 min na każdą stronę.
Mandarynki ułożyć na półmisku razem z wiśniami, polać syropem.
Podawać ciepłe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 11.12.2015 19:28
jaki super pomysł :)
Beata61 21.01.2013 11:30
jestem ciekawa tego smaku
Bogusiaz 21.01.2013 11:24
jestem oczarowana:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak