Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica w pikantnej kruszonce

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwice wieprzowe 4 szt
oliwa 1 szklanka
masło 2 łyżki
majeranek 1 łyżka
musztarda 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
soczewica 1 puszka
cebula czerwona 2 szt
czosnek 4 ząbki
pomidory 5 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
oliwa 5 łyżek
boczek 10 chudy

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica w pikantnej kruszonce

Oliwę z oliwek /1 szklanka/ mieszamy z solą , pieprzem i mieloną papryką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polędwicę myjemy, osuszamy i marynujemy w przygotowanej marynacie z oliwek i przypraw. Miękkie masło mieszamy z musztardą i majerankiem oraz bułką tartą. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek /2 łyżki/,podsmażamy boczek, szklimy posiekaną cebulę i dodajemy odsączoną soczewicę. Dusimy przez 5-7 min, dodajemy obrane pokrojone pomidory, mieszamy i doprawiamy do smaku. Marynowane polędwiczki obsmażamy na patelni a następnie obkładamy je "kruszonką" z bułki tartej, masła, musztardy i majeranku.Tak przygotowane mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 35-40 min. Upieczoną polędwicę kroimy w plastry i układamy na soczewicy z dodatkami. W innej wersji zamiast musztardy możemy użyć przecieru pomidorowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak