Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karnawałowe Faworki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
spirytus 1 łyżka
żółtko jajek 2 szt
śmietana kwaśna 18 % 100 g
sól 1s szczypta
planta do smażenia 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Karnawałowe Faworki

Mąkę mieszamy ze śmietaną
( siekając nożem ).

Dodajemy żółtka , spirytus i szczyptę soli.

Dokładnie wyrabiamy
( jeśli będzie się kleiło , podsypujemy mąką ).

Wyrobione ciasto tłuczemy wałkiem przez kilka minut , składając co chwilę na pół.

Przykrywamy pieluchą lub ściereczką i odstawiamy na ok. 10 - 15 minut.

Rozwałkowujemy na cieniutki placek.

Kroimy nożem lub radełkiem na paski szerokości ok. 2,5 cm cm i długości ok. 12 cm.

Każdy pasek nacinamy wzdłuż w środku i przewijamy przez dziurkę.








Smalec rozgrzewamy w garnku bardzo mocno i wrzucamy po kilka faworków, smażąc na złoty kolor.

Odsączamy na papierowym ręczniku.

Posypujemy obficie cukrem pudrem!

Zajadamy!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 21.01.2013 09:56
pysznosci!
Aleksandra/Olcia 21.01.2013 09:49
pycha,ja w tym roku niestety dietetycznie karnawał obchodzę:)
ONY_za_kare 21.01.2013 08:29
Palce lizać :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak