Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto pomarańczowe z karmelem
Mąkę i masło połaczyc ze sobą aż uzyskamy dosłownie„piasek”,dodać jajko,żółtka,cukier puder,szyptę soli i wyrobić do połaczenia składników. Cały proces powinien trwac bardzo krótko,aby składniki się nie zagrzały od rąk. Im szybciej połaczymy w jedność składniki tym ciasto będzie bardziej kruche. Tak wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ½ h.
Formę wysmarować masłem, posypać bułką tartą.
Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość 0,5-0,8 cm. Nawinąć na wałek i przenieść na formę. Odciąć niepotrzebne, wystające kawałki ciasta. Nakłuć widelcem. Położyć do środka papier do pieczenia i wyłożyć na niego np. ziarenka grochu czy ryżu. Ma to zapobiec rośnięciu ciasta i utrzymania formy „pustego tortu”. Ciasto wstawić na 30-40 minut do piekarnika rozgrzango do 180 stopni. Ostatnie 10-15 minut wyjąć ziarenka grochu.
Gdy ciasto się piecze, przygotować nadzienie.
Skórkę z pomarańczy pociąć w cieniutkie paseczki ( ułożymy je potem na środku). Z pomarańczy wyciąć fileciki.
Dzem z pomarańczy podgrzać z łyżką wody.
Gdy ciasto kruche już upieczone, na jego dnie ułożyć warstwę dzemu z pomarańczy, na to położyć fileciki z pomarańczy, na samym środku paseczki ze skórki pomarańczy.
Do rondelka na dużym ogniu wsypujemy cukier i mieszamy aż do powstania brązowego karmelu. Całe ciasto, wylożone pomarańczami polewamy gorącym karmelem i odstawiamy w zimne miejsce do ostygnięcia na 2 h.
Smacznego!