Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec p. Uli

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
cukier puder 25 dag
margaryna 1 kostka
jajko 6 szt
mąka 40 dag
mleko 10 łyżek
proszek do pieczenia 1 mały
cukier waniiowy 1 duży
mak
mak 50 dag
miód 2 łyżki
skórka pomarańczowa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec p. Uli

Ciasto: Margarynę z cukrem i żółtkami utrzeć do białości. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem. Dokładnie utrzeć. Ubić pianę z 6 białek, delikatnie wmieszać do ciasta. Połowę ciasta włożyć do blaszki, na nie położyć masę makową i przykryć pozostałym ciastem. Masa makowa: Mak wypłukać, zalać gorącym mlekiem i pozostawić najlepiej na noc. odsączyć dokładnie.Zemleć 2-3 razy . Dodać pozostałe składniki, utrzeć. Ciasto piec ok. 60min. w temp. 180*C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.07.2015 17:45
Dobre ciasto.
jolanta19 07.10.2011 20:59
Na pewno smaczny
Anna141
Anna141 10.07.2011 10:30
świetne
Marzena40 08.02.2011 09:40
koniecznie musze zrobic

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak