Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalafior pod serową pierzynką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kalafior 1 sztuka
szynka 4 plastry
pomidor 2 sztuki
ser żółty 1/2 kostki
śmietana 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier 1/2 łyżeczki
masło 2 łyżeczki
natka pietruszki 1/2 pęczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior pod serową pierzynką

Kalafior czyścimy. Następnie wrzucamy go do zagotowanej wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru i soli. Gotujemy około 10 minut. Po tym czasie kalafior odcedzamy, osuszamy i dzielimy na średniej wielkości różyczki. Następnie naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Pomidory parzymy, zdejmujemy z nich skórkę i kroimy na małą kostkę, tak samo jak szynkę. W naczyniu żaroodpornym układamy kalafiora, szynkę i pomidory, doprawiamy po wierzchu solą i pieprzem, polewamy śmietaną, a na wierzchu układamy plastry cieniutko pokrojonego sera, tak aby zakryły całe składniki. Na sam koniec obsypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i wiórkami masła. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 15.09.2013 11:24
wyglada smakowicie
GOSIA18 21.01.2013 10:53
pyszności, aż chce się jeśc
Joanna46 20.01.2013 21:50
Kalafior jest dobry w każdej postaci.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak