Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne grissini z fetą i płatkami chilli

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 15 g
cukier 1/2 łyżeczki
mąka 410 g
sól 1 łyżeczka
olej 3 łyżeczki
ser feta 140 g
płatki chilli 1 płaska łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
mąka do zagniatania ciasta
woda 3/4 (gorąca)
oregano 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne grissini z fetą i płatkami chilli

Z podanych składników otrzymamy około 60 długich grissini.

Do miski dajemy drożdże i cukier, zalewamy wodą, mieszamy trzepaczką, wsypujemy 60 g mąki i jeszcze raz mieszamy trzepaczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 25 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałą mąkę (350 g), przyprawy, sól, przyprawy (jeśli nie preferujemy pikantnych potraw można dać mniej chilli), olej, delikatnie mieszamy ciasto. Dodajemy ser feta, łączymy go z ciastem i gdy mamy już delikatnie wyrobione ciasto, przekładamy je na stolnicę i zagniatamy. Następnie dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy na kształt prostokątu, kroimy na paseczki (cieńsze bądź grubsze, w zależności od tego jakie chcemy mieć grissini) i każdy rolujemy dłonią. Grissini układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 15 minut (z termoobiegiem krócej).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 29.01.2013 20:25
super przepis ! Skuszę się i je jutro zrobię :)
Joanna46 20.01.2013 21:54
Pięknie się prezentują.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak