Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczak w galarecie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka z kurczaka 5
marchewka 4
por (biała część) 1
seler 1
pietruszka 1
sól
pieprz
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: kurczak w galarecie

Myjemy i obieramy marchewkę, seler i pietruszkę. Pora kroimy na pół i płuczemy. W dużym garnku gotujemy 3 litry wody (bez soli). Dodajemy warzywa i przyprawy. Do wody wkładamy udka z kurczaka. Wsypujemy sól i zmniejszamy gaz Gdy rosół jest gotowy, wyciągamy mięso i odcedzamy warzywa. Z gorącego wywaru odlewamy trzy łyżki wazowe do miseczki. Rozpuszczamy w nim żelatynę i łączymy z resztą wywaru. Wystarczy 10 g żelatyny na litr płynu.
Obieramy mięso, usuwamy skórę i kości, a następnie kroimy na małe kawałki. Na spodzie foremek układamy grubą warstwę mięsa i wlewamy wystudzony wywar z żelatyną tak, aby całkowicie zakryć zawartość. Foremki wstawiamy do lodówki. Stężałą galaretę przełożyłam z foremek na talerzyki. Podawałam z cytryną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 20.01.2013 15:48
pyszniutkie
Piotr-21 20.01.2013 15:43
tylko zamiast żelatyny ja robie na nóżkach z kurczaka
Barbara/zuza22_85 20.01.2013 15:31
smaczna
jolanta19 20.01.2013 15:23
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak