Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Żołądek

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masła 10 dag
jajko 4 szt
kasza manna 1 duża łyżka
cukier 1 szkl
Ciasto:
cukier 1,5 szkl
jajko 6 szt
margaryna 1 kostka
olej 6 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mak 1 szkl
rodzynki 10 dag
orzechy włoskie 10 dag
kakao 1 łyżka
cukier waniliowy 2 szt
twaróg 60 (mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Żołądek

Utrzeć margarynę z cukrem.dodawać żółtka i ucierać dalej.Dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zapach. Białka ubić i pianę też dodać do ciasta. Wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części. Do I części dodać szklankę maku. Do II części dodać orzechy (drobno rozgniecione lub zmielone) Do III części dodać kakao. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wylać ciasto z kakao. Na nie wyłożyć masę serową, a na nią wykładać łyżką na przemian ciasto orzechowe i makowe.Piec ok. 60 min w temp. 190*C Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem na puch dodając po 1 żółtku. Kiedy masa będzie puszysta, dodawać po łyżce sera i dalej ucierać. Dodać kaszę mannę i pianę 4 jajek. Wymieszać. SMACZNEGO!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.07.2015 11:09
Fajna nazwa ciasta.
Aleksandra22
Aleksandra22 02.03.2012 15:02
obrzydliwa nazwa, żenada.
Kate131 09.11.2010 07:18
dziwna nazwa, ciasto musi byc pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak