Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
margaryna 40 g
żółtko jajek 10 szt
śmietana 12% 120 g
spirytus 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Mąkę przesiać, dodać margarynę oraz śmietanę i całość posiekać nożem. Nastepnie dodać żółtka, proszek do pieczenia, wanilię oraz spirytus. Całość zagnieść i odstawić na ok. 20 min.(ciasto będzie twarde i zbite). Po tym czasie ciasto przy pomocy wałka ubijać przez kilka minut. Ciasto podzielić na kilka części i każdą cienko rozwałkować w kształt prostokąta. Przy pomocy radełka wyciąć prostokąty o wymiarach ok. 3cm x 10cm. Każdy pasek naciąć i przekładać jeden z końców ciasta. Tak przygotowane faworki smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Osączyć na papier kuchennym i ostudzone posypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 17.02.2013 13:00
Faworki uwielbiam, tylko szkoda, że mi nie wychodzą:(
Katarzyna/kate1980 24.01.2013 21:44
uwielbiam faworki
aisza1 19.01.2013 14:18
dobre
aisza1 19.01.2013 14:18
dobre
halina17 19.01.2013 12:16
Dobre faworki.
Milena87 18.01.2013 20:55
już nie mogę się doczekać tłustego czwartku:)
Gracer 18.01.2013 20:25
super
Konczi 18.01.2013 20:14
uwielbiam = pycha
Alex_M 18.01.2013 19:32
uwielbiam!
czekoladka_m 18.01.2013 19:18
Znowu kusisz tymi faworkami:)
Iwka 18.01.2013 18:47
lubię to!
mufinka79 18.01.2013 18:35
uwielbiam faworki(chrusty)
mela25 18.01.2013 18:01
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak