Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chińskie bułeczki

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 1,5 szkl
droższe w proszku 2 łyżeczki
mleko 1/2 szkl
cukier 1 szczypta
olej 2 łyżki
por 4 plastry
warzywka chińsie 3 łyżki
marchew 1/2 szt
sos sweet chili 3 łyżki
cebula 1 pieczona

Przepis i sposób przygotowania na: Chińskie bułeczki

Kroki postępowania

1
Ciepłe mleko mieszam z drożdżami, dodaję odrobinę cukru i mąki, dokładam na 15 minut.

Mąkę łączę z mlekiem, olejem i ugniatam, odkładam do wyrośnięcia na 1 h.
Krok 1 - Chińskie bułeczki foto
2
Po godzinie dzielę ciasto na 4 bułeczki, ponownie odkładam do wyrośnięcia na 15-30 minut.
Krok 2 - Chińskie bułeczki foto
3
Na patelni podsmażam por, ze startą marchwią.
Dodaję warzywka chińskie, pieczoną cebulkę i chwilę podsmażam, następnie polewam taką ilością sosu chilli, żeby wsiąkgnął w warzywa.
Krok 3 - Chińskie bułeczki foto
4
Bułeczki rozwałkowuję na płasko, na środku układam farsz, zawijam boki do góry, a następnie ugniatam w dłoniach do uzyskania kształtu bułeczki.
Krok 4 - Chińskie bułeczki foto
5
Piekę w temp. 180 stopni ok. 20-25 minut. Bułeczki szybko się rumienią dlatego trzeba ich pilnować :)
Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno :)
Krok 5 - Chińskie bułeczki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 21.01.2014 23:53
fajne bułeczki
radosna29 25.01.2013 20:36
super przepis
Beatris 18.01.2013 08:34
Lubię drożdżowe bułeczki z warzywnym nadzieniem. Myśle, że te też by mi smakowały.
Anitapaj 17.01.2013 23:34
smaczne;)
Joanna108
Joanna108 17.01.2013 21:38
fajny pomysł - wykorzystam !
kokoszka
kokoszka 17.01.2013 21:15
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak