Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowe serduszka

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
mleko letnie 1 szklanka
cukier 3 łyżki
roztopione masło 75 g
sól szczypta
cynamon Prymat 2 łyżeczki
cukier puder 1/2 szklanki
masło 50 g
orzechy włoskie 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowe serduszka

1. Mąkę mieszamy razem z solą i cukrem.
2. W osobnej szklance podgrzewamy lekko mleko i wsypujemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą.
3. Roztwór wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto dolewając co jakiś czas roztopione masło. Ciasto ma odchodzić od ręki i nie kleić się za bardzo.
4. Gotowe ciasto wkładamy do miski, zakrywamy folią spożywczą i zostawiamy w lodówce na noc.
Następnego dnia:
1. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki z ciasta urywamy kawałki, które kształtujemy w kulki o średnicy ok. 5cm, które następnie wałkujemy na "placki" o średnicy ok. 10cm. (z podanych składników powinno wyjść ok. 12 serduszek).
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie:
1. W garnuszku podgrzewamy masło (50g) i dorzucamy orzechy razem z cukrem pudrem i mieszamy. Zostawiamy na chwilę do ostudzenia.
2. Następnie nakładamy według uznania nadzienie na nasze placuszki (ja dawałam mniej więcej po jednej łyżce nadzienia na placek).
3. Po nałożeniu nadzienia zwijamy placki jak naleśniki, następnie sklejamy razem ich końce i przecinamy nożem na środku - tak aby po rozcięciu można było rozchylić je co stworzy nam serduszko :)
4. Przygotowane serduszka układamy na blaszce z papierem do pieczenia i zostawiamy na 1 godzinkę do wyrośnięcia. Można je lekko posmarować rozbełtanym jajkiem.
5. Pieczemy serduszka w 180C przez 15-20 minut.
Po wyciągnięciu z pieca można je jeść od razu, a nawet trzeba! ;)
Dodatkowo, jeżeli zostało Wam trochę nadzienia wystarczy dolać do niego odrobinę mleka i zrobić z tego sos karmelowo - cynamonowy do polania serduszek, albo zrobić go więcej i maczać w nim nasze serduszka :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 11.02.2014 07:22
Mniam - zjadałabym takie serduszko do kawy :)
Katarzyna59 30.07.2013 08:32
wspaniale wyglądają
Dorian 26.03.2013 19:05
sliczne te serducha
Dorian 26.03.2013 19:04
piekne serduszka
Margo1 12.03.2013 06:31
bardzo fajne
SmakChwili 12.02.2013 20:57
ach jakie romantyczne i apetyczne ..
KasiaK90 17.01.2013 18:54
super serducha
Kasia35 17.01.2013 18:42
to musi być pyszne :)
Vanilla
Vanilla 17.01.2013 18:20
piękne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak