Fasolka szparagowa zapiekana w szynce dojrzewającej pod beszamelem

Fasolka szparagowa zapiekana w szynce dojrzewającej pod beszamelem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasolka szparagowa

    0,5-0,7 kg
  • szynka dojrzewająca (w stylu parmeńskiej)

    8-10 plasterków
  • masło

    2-3 łyżki
  • mleko

    1-2 szklanki
  • mąka

    3-4 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • gałka muszkatołowa mielona

    do smaku
  • tymianek

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolkę podgotować w lekko osolonej wodzie tak, aby nadal była chrupiąca. Garstkę fasolki owijać plastrami szynki i układać w naczyniu żaroodpornym. Przygotować sos beszamelowy: masło rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy mąkę - tak, aby powstała gęsta masa. Chwilę smażymy, po czym wlewamy zimne mleko. Gotujemy aż sos zgęstnieje do konsystencji śmietany. Przyprawiamy sos solą, pieprzem, gałka i tymiankiem. Szparagówkę zalewamy sosem i pieczemy w piekarniku aż będzie miękka, a sos się lekko zarumieni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Małgorzata106

30.04.2012 17:31
super

etka

12.10.2010 11:13
wyśmienity pomysł z zawijaniem fasolki!

Jolanta40

18.07.2010 10:55
świetny przepis, muszę go sobie wydrukować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat