Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka szparagowa zapiekana w szynce dojrzewającej pod beszamelem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasolka szparagowa 0,5-0,7 kg
szynka dojrzewająca (w stylu parmeńskiej) 8-10 plasterków
masło 2-3 łyżki
mleko 1-2 szklanki
mąka 3-4 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
tymianek do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka szparagowa zapiekana w szynce dojrzewającej pod beszamelem

Fasolkę podgotować w lekko osolonej wodzie tak, aby nadal była chrupiąca. Garstkę fasolki owijać plastrami szynki i układać w naczyniu żaroodpornym. Przygotować sos beszamelowy: masło rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy mąkę - tak, aby powstała gęsta masa. Chwilę smażymy, po czym wlewamy zimne mleko. Gotujemy aż sos zgęstnieje do konsystencji śmietany. Przyprawiamy sos solą, pieprzem, gałka i tymiankiem. Szparagówkę zalewamy sosem i pieczemy w piekarniku aż będzie miękka, a sos się lekko zarumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 30.04.2012 17:31
super
etka 12.10.2010 11:13
wyśmienity pomysł z zawijaniem fasolki!
Jolanta40 18.07.2010 10:55
świetny przepis, muszę go sobie wydrukować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak