Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik czekoladowy z glazurą z czarnej porzeczki i białej czekolady

5.0
(33)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopty 180 gram
masło 120 gram
kakao 2 łyżki
ser na sernik 1 kg
cukier drobny 200 gram
ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
jaja 4 sztuki
czekolada gorzka 200 gram
whisky 3 łyżki
biała czekolada 200 gram
mleko 80 gram
glukoza 35 gram
dżem z czarnej porzeczki 240 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat
woda 1 (gorąca)
orzechy włoskie 80 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik czekoladowy z glazurą z czarnej porzeczki i białej czekolady

Ja sernik upiekłam w formie 30x25 cm. Jednak jeśli wolisz serniki okrągłe to użyj tortownicy o średnicy 30cm. Sernik jest dość wysoki więc forma nie powinna być zbyt niska.

Spód

1. Do przygotowania spodu musisz zmiksować w malakserze biszkopty z kakao.

2. Następnie dodaj masło. Wszystko dokładnie zmiksuj.

3. Wyłóż równomiernie na blaszkę do pieczenia i dociśnij szpatułką.

4. Piecz przez 10 minut w temperaturze 160°C.

Masa sernikowa

1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Odłóż do przestudzenia.

2. Zmiksuj ser z cukrem i ekstraktem waniliowym.

3. Dodawaj po jednym jajku.

4. Dalej miksując dodaj czekoladę i kakao.

5. Na koniec wlej alkohol. Dokładnie wymieszaj i wylej na spód biszkoptowy.

6. Piecz 40-60 minut. Wyjmij i całkowicie ostudź.

Glazura z dżemu

1. W rondelku rozpuść dżem, aż będzie wodnisty.

2. Lekko przestudź i wylej na sernik.

Glazura z białej czekolady

1. Żelatynę rozpuść w łyżce gorącej wody.

2. Mleko zagotuj razem z glukozą.

3. Zdejmij z palnika, wlej rozpuszczoną żelatynę.

4. Dodaj pokruszoną białą czekoladę i dokładnie wymieszaj. Zrób to delikatnie, aby nie napowietrzyć mikstury. Odłóż aby glazura lekko stężała.

5. Kiedy będzie lekko gęstnieć, wylej na wierzch sernika. Włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.

Dekoracja

Pokrój sernik i udekoruj według upodobań.

Ja w końcu mogłam użyć swojej maty silikonowej do wykonywania mini tabliczek z czekolady i muszę przyznać, że efekt końcowy bardzo mi się spodobał. A Wam?

Smacznego!

www.sandrabakesaparty.pl

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

usmiech 08.04.2014 11:19
ciekawy pomysł
Ada-Gaba 28.03.2014 18:07
wygląda rewelacyjnie, raj dla podniebienia
gosia561 02.01.2014 19:10
Ciekawe urozmaicenie
Danka 16.11.2013 14:46
zjadło by się
nutellla 18.10.2013 13:22
mam ochotę na kawałek
Malgorzata549 29.09.2013 17:53
pysznie wygląda
Monika-twin 10.09.2013 15:33
smakuje pewnie tez jak wyglada-pysznie
IZABELA29 25.05.2013 13:03
cudowny .,,,,
Kolorowa 21.05.2013 18:56
Wygląda elegancko, ale nie jem żelatyny.
Iwona32 21.03.2013 08:41
bardzo smaczne:)
Ola1984 14.03.2013 16:35
Wygląda obłędnie i z pewnością bardzo dobrze smakuje.
Marlenka.S 06.02.2013 20:19
nawet szybko pysznie
goofy9 27.01.2013 22:49
wygląda extra
Agnieszka_B 25.01.2013 21:19
Sernik należy do moich ulubionych ciast. A w Twoim wykonaniu wygląda przepysznie!
Malinka 23.01.2013 11:39
Sernik I klasa!
Jolanta40 22.01.2013 22:53
jestem absolutną fanką serników. ten wygląda pysznie
Rafał10 19.01.2013 10:26
ostatnio cały czas robię podobnie przyrządzone serniczki :) są przepyszne !
Katarzyna34 17.01.2013 14:19
Super wyglada rewelacyjnie
agnieszkalider 17.01.2013 13:32
pyszności
iziona 17.01.2013 13:25
Aj:) jaki cudowny widok
Paolcia 17.01.2013 10:50
ale ze mnie łakomczuch :P pięknie wygląda
Anula 17.01.2013 09:52
hmnm pychota
V_kuchareczka 17.01.2013 09:44
wygląda bardzo apetycznie
cukiereczek 17.01.2013 09:28
pycha
Sisterskitchen 17.01.2013 09:25
aż ślinka cieknie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak