Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik królewny Fiony

4.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

30-40 szt. kakaowych herbatników typu Petit Buerre (warstwa spodu w tortownicy powina mieć ok. 1 cm) + 80 g masła SPÓD:
kilka małych białych bezików do dekoracji:
sok owocowy przecierowy 1 szklanka
galaretka kiwi 1 szt.
kiwi 6 szt.
cukier 4 łyżki
śmietana kremówka 500 ml
galaretka kiwi 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik królewny Fiony

SPÓD - herbatniki włożyć do foliowej torebki i rozgnieść na proszek (można sobie pomóc wałkiem do ciasta). Masło roztopić, gorące wlać do proszku ciastkowego, dokładnie wymieszać i wyłożyć na dno tortownicy (30-32 cm), ugnieść dobrze ręką. Tortownicę wstawić do lodówki aby spód zastygł. GALARETKA - galaretkę kiwi rozpuścić w 3/4 szkl. gorącej wody, dodać do soku, wylać do niewysokiego naczynia i odstawić do całkowitego stężenia a następnie pokroić w kostkę. MASA - śmietanka musi być dobrze schłodzona! 2 galaretki rozpuścić razem w 2 szkl. gorącej wody, odstawić do przestudzenia. Śmietankę ubijać na sztywno, gdy już jest prawie ubita nie przerywając miksowania małym strumieniem wlewać przestudzoną, ale nie zastygłą, galaretkę. Przestać ubijać gdy masy się połączą, Dodać kostki zielonej galaretki, szybko wymieszać i wyłożyć do tortownicy na przygotowany spód. Odstawić do stężenia. WIERZCH - owoce kiwi umyć, cieniutko obrać i pokroić w 3 mm plastry. W rondelku zagotować 1/2 szkl. wody z cukrem i partiami obgotować plasterki kiwi. To trwa chwilkę - wystarczy jak kiwi zmieni kolor - trzeba wyjmować delikatnie żeby nie uszkodzić plasterków. Owoce dobrze osączyć. Pozostały syrop przecedzić, dolać do niego wody do objętości 1/2 l , zagotować i rozpuścić w nim ostatnią galaretkę. Odstawić do wystudzenia.
Na zastygniętym torciku układać plasterki kiwi, zalać tężejącą galaretką, odstawić na kilka godzin aż całość dobrze stężeje. Przed samym podaniem brzegi oprószyłam pokruszonymi bezikami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 24.05.2016 22:23
Fajny torcik
IZABELA29 24.05.2016 17:43
Pyszne ciasto
Adam/ZUB3R 28.03.2013 22:13
wygląda cudownie
[email protected] 21.02.2013 22:27
fajnie się nazywa
mariola7 28.09.2012 14:58
naprawdę pyszny
andzia123 19.07.2012 08:34
wygląda rewelacyjnie
reniatka 23.04.2012 08:55
Boski!!!
Goya 11.04.2012 10:27
super
karolina1869 30.12.2011 16:54
ładnie wygląda
rjustysia 16.12.2011 10:31
Kolor daje po oczach :) świetny!
SmacznaPyza 24.10.2011 16:06
muszę go powtórzyć bo bardzo wszystkim smakował
Ela11 24.10.2011 13:23
cudo !!!
Iwona56 02.09.2011 11:35
coś pięknego
Iwona56 02.09.2011 11:34
coś pieknego
aleksa123 31.07.2011 09:24
bardzo fajny przepis
Jolanta_P-S 07.06.2011 19:54
Czy to obgotowanie kiwi spowoduje że zetnie się na nich galaretki, bo czytałam, że na świeżymy owocu kiwi galaretka się nie zetnie
jeta72 11.05.2011 18:17
Piękny;)
Karolcia12 07.05.2011 19:57
ale cudo :)
Sloneczko222 31.03.2011 20:06
Śliczny torcik:)
Rogalik 18.03.2011 22:12
ślicznie wygląda
Moni 16.03.2011 17:17
ale świetnie wygląda :)
Gosia40 16.03.2011 09:33
Pyszności:)
MAR3STA 31.10.2010 22:05
Piękny i napewno smaczny
SmacznaPyza 27.10.2010 09:56
Fiona to ja jestem :-))) wiesz, taka wielka ogrzyca i Shrecka mam swojego...
Ewa104 27.10.2010 08:07
Dla tego sernika to ja mogę zostać nawet Fioną (...na chwilę...)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak