Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik czekoladowo - pomarańczowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada
ser
skórka z pomarańczy

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik czekoladowo - pomarańczowy

SKŁADNIKI: 2/3 szklanki zmiksowanych wafelków czekoladowych, półtorej łyżki rozpuszczonego masła, pół kilograma serka wiejskiego, 25 dag serka kremowego, 2 duże jajka, 2 duże białka, szklanka cukru, 3/4 szklanki niesłodzonego kakao, 1/4 szklanki likieru lub soku pomarańczowego, 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy, 1/3 szklanki posiekanej półsłodkiej czekolady.

SPOSÓB WYKONANIA: Wafle wymieszać z masłem i wyłożyć nimi tortownicę o średnicy 25 cm. Piec w temperaturze 160 stopni przez 10 - 12 minut. W międzyczasie wymieszać mikserem, oba serki, jajka i białka. W dużej misce wymieszać kakao z cukrem. Dodać masę serową, likier i skórkę z pomarańczy. Czekoladę rozpuścić w mikrofali lub na parze i dokładnie wymieszać z masą serową. Przełożyć do tortownicy. Piec ok. 45 minut w temperaturze 160 stopni. Po ostudzeniu dobrze schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola28a 20.07.2011 16:58
super
polly66 06.07.2011 08:15
fantastyczny tylko jednak likier zamieniam na sok:(
m1monika 10.06.2011 20:20
dobry;)
pacpaw 22.05.2011 16:29
pięknie wygląda
ajres 11.04.2011 09:26
dobre
eli82 15.03.2011 09:24
super wyglada
bami 30.01.2011 09:45
Niezwykle przepysznie wygląda na zdjęciu! :)
Danuta8 08.01.2011 13:36
bardzo smaczny
ewasylwia 30.10.2010 09:48
Ale pyszności
Magda60 03.10.2010 19:07
pyszny serniczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak