Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cypryjskie gołąbki w liściach winogron wg Babcigramolki :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bulion wołowy 1/2 l
cebula 1 szt.
liść winogronowy 30 szt.
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
mięso mielone wieprzowo-wołowe 30 dag
ryż 10 dag
rodzynki 3 łyżki
mięta 2 łyżki (posiekana)

Przepis i sposób przygotowania na: Cypryjskie gołąbki w liściach winogron wg Babcigramolki :

Ugotować na pół miękko ryż . Odcedzić . Cebulę drobno usiekać i podsmażyć na 1 łyżce oleju na rumiano. Wymieszać mięso , ryż , miętę , rodzynki , pieprz, maggi .Liście winorośli blanszować przez 4 minuty. Wyjąć , odsączyć i ostudzić . Odciąć ogonki od liści. Na każdy liść nakładać po łyżce farszu. Liście zawijać na kształt koperty. Z tej porcji wychodzi ok. 20 małych gołąbków ( mają być małe ).Dno garnka ( szerokiego ) wyłożyć pozostałymi liśćmi . Ułożyć gołąbki w jednej , przykrywającej dno garnka warstwie. Zalać ½ litra bulionu + 3 łyżki oleju z pestek winogron . Gołąbki obciążyć obróconym do góry dnem talerzem śniadaniowym . Dusić na średnim gazie przez 45 minut.
Podawać na gorąco wyjęte z wywaru lub w wywarze . Można zrobić na bazie wywaru sos pomidorowy . W oryginalnym przepisie podawane są same na ciepło lub jako zimna przekąska .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnik 19.09.2011 13:17
coś nowego
iwona332 13.12.2010 00:45
super
eli_555 28.11.2010 23:24
Muszą być pyszne takie gołąbeczki.
Małgorzata113 23.07.2010 07:45
Ciekawe te liście winogron.
Ewa111 19.07.2010 14:25
No nie wiem czy przekonałabym swoją rodzinę do tej potrawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak