Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duchesse

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko
żółty ser
bekon
ziemniaki

Przepis i sposób przygotowania na: Duchesse

SKŁADNIKI: 4 jajka, 3 łyżki startego ementalera - starliśmy ok. 20 dag, 2 plastry bekonu - posiekaliśmy 6 cienkich plasterków, 4 duże pieczarki - daliśmy ok. 30 dag, 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach - ugotowaliśmy ok. 5 średnich ziemniaków, 4 łyżki śmietanki, starta gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

SPOSÓB WYKONANIA: Na gorącej patelni zrumienić pokrojony w cienkie plasterki boczek, wyjąć go łyżką cedzakową, a na wytopionym tłuszczu podsmażyć obrane i pokrojone w plastry ziemniaki. Zrumienione plastry wyjąć na talerz, a na patelni stopić łyżkę masła i usmażyć pokrojone pieczarki. Cztery kokilki posmarować masłem, każdą wyłożyć pieczarkami, plasterkami ziemniaka i paseczkami bekonu, posypać połową żółtego sera. Zalać śmietaną ubitą z solą i gałką muszkatołową. Do każdej kokilki wbić po jajku, posypać pozostałym serem, solą i pieprzem. Kokilki ustawić w żaroodpornej formie wypełnionej wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec 10 - 12 minut. Gdy białka się zetną danie jest gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smakosz6 15.07.2011 14:44
mniam
Jolanta40 25.01.2011 16:59
chętnie bym skosztowała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak