Przepis i sposób przygotowania na: Deser z kaszą pęczak
Herbatniki pokruszyć w dłoniach.
Wypłukaną kaszę gotować z mlekiem, cukrem i aromatem przez 5 minut. Następnie zdjąć z ognia, przykryć i zostawić do wystygnięcia.
Krem karmelowy:
Do garnka o grubym dnie wsypać cukier. Odgrzewać nie mieszając, aż cały rozpuści się i będzie mieć bursztynowy kolor. Karmel zdjąć z ognia, ostrożnie i powoli wlać śmietanę (najlepiej odsunąć się trochę) mieszając długą łyżką. Postawić z powrotem na gaz, podgrzewać i mieszać, aż całość będzie miało jednolitą konsystencję. Wyłączyć gaz. Dodać masło i wymieszać. Ostudzić.
Do szklanek lub innych naczyń wkładać kolejno porcję kaszy, pokruszone herbatniki, sos karmelowy, kaszę, herbatniki. Smacznego !!!