Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka maślana

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1/2 kg
masło 70 g
cukier puder 50 g
mleko 250 ml
jajko 3 małe
sól 1/3 łyżeczki
drożdże 30 g
cukier waniliowy 1 op.
rodzynki mała garść

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka maślana

Drożdże rozkruszyć i włożyć do ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki 0 wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu, aż drożdże ruszą.

Mąkę przesiać do miski, wlać zaczyn, dodać resztę cukru pudru i cukier waniliowy, sól, dwa jajka i białko oraz stopione przestudzone masło.

Całość wymieszać łyżką, a następnie zagnieść, dodając rodzynki, i wyrobić.
Oprószyć mąką i włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi objętość, podzielić je na trzy części, uformować wałeczki i zapleść gruby warkocz.

Keksówkę posmarować masłem, oprószyć mąką i ostrożnie przenieść chałkę.
Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem z łyżeczką mleka (można też posypać drobną kruszonką).
Ponownie pozostawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut w ciepłe miejsce.

Piec 35-45 minut w 180-190*C.
Kroić, kiedy przestygnie.
Ostygniętą chałeczkę można posmarować lekkim lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 17.01.2013 19:23
my też tak lubimy :)
miroslawa 16.01.2013 18:50
uwielbiam, najlepiej z masełkiem i kakao na ciepło, pycha
Iwka 16.01.2013 18:42
pycha
Gracer 16.01.2013 18:35
pięknie Ci wyszła - smaczne się należy
Gracer 16.01.2013 18:35
pięknie Ci wyszła - smaczne się należy
gosia56 16.01.2013 18:15
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak