Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Całkiem inny makowiec :

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1 łyżeczka proszku do pieczenia,2 płaskie łyżki kakao
Masa makowa :,1 puszka gotowej masy makowej z bakaliami ,1 kostka masła
2 budynie śmietankowe,1 szklanka bakalii
Do nasączenia ciasta :,1/3 szklanki wrzątku,3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,2 łyżki płynnego miodu
alkohol 1/8 szkl
woda 6 łyżek
masło 1 kostka
czekolada mleczna 2 tabliczki
Ciasto:
jajko 4 szt.
cukier 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
mąka tortowa 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Całkiem inny makowiec :

Ubić pianę z 4 białek z 1 szklanką cukru. Mąki wymieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia .Dodawać po łyżce do piany z białek miksując cały czas . W trakcie dodawania mąki wrzucić do masy po jednym żółtku ( 4 sztuki ).Dobrze wymieszać dodając kakao. Blaszkę średniej wielkości wysmarować masłem i wysypać bułką tartą .Wlać ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni . Ciasto piec ok. 25 minut ( czas zależy od wielkości blaszki .Trzeba pilnować i gdy biszkopt zrobi się złoty z wierzchu ostrożnie sprawdzić patyczkiem czy jest w środku upieczony .Gdyby był jeszcze wilgotny to przykryć wierzch folią aluminiową i dopiec ). Wyjąć blaszkę z piekarnika i zostawić ciasto do ostygnięcia . Zimne przekroić ostrożnie na pół ( w poprzek ).
W garnku o grubym dnie rozpuścić masło. Wymieszać masę makową z masłem i bakaliami .Wlać rozrobione w ½ szklanki wody budynie. Ogrzewać mieszając cały czas ok. 20 minut na małym gazie.
Zaparzyć wrzątkiem kawę. Dodać alkohol, miód .
Połówkę biszkoptu ułożyć w blaszce w której się piekła i nasączyć połową kawy z alkoholem i miodem .Wyłożyć gorącą masę makową .Przykryć drugą połówką ciasta . Nasączyć ciasto drugą połową kawy z alkoholem i miodem .
Wodę ( 6 łyżek ) zagotować z masłem ( 1 kostkę ) i pokruszoną czekoladą . Dobrze wymieszać .Polewę wylać na ciasto i rozsmarować .Posypać z wierzchu pokruszonymi orzechami , wiórkami kokosowymi , kolorową posypką – jak kto lubi .
Postawić w chłodnym miejscu na 12 godzin

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 19.03.2012 10:33
super
katarzyna124 25.11.2010 13:18
Myślę, że to moze być to:) Do wypróbowania napewno:)
Smakosz6 02.11.2010 12:51
pyyyyyycha!
misia53 05.09.2010 19:27
Po prostu świetny ! Lubię z alkoholem ciasta ,bo nie są takie mdłe i za słodkie .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak