Całkiem inny makowiec :

Całkiem inny makowiec :

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,2 płaskie łyżki kakao

  • Masa makowa :,1 puszka gotowej masy makowej z bakaliami ,1 kostka masła

  • 2 budynie śmietankowe,1 szklanka bakalii

  • Do nasączenia ciasta :,1/3 szklanki wrzątku,3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,2 łyżki płynnego miodu

  • alkohol

    1/8 szkl
  • woda

    6 łyżek
  • masło

    1 kostka
  • czekolada mleczna

    2 tabliczki
  • Ciasto:

  • jajka

    4 szt.
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1 szklanka
  • mąka tortowa

    1/3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ubić pianę z 4 białek z 1 szklanką cukru. Mąki wymieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia .Dodawać po łyżce do piany z białek miksując cały czas . W trakcie dodawania mąki wrzucić do masy po jednym żółtku ( 4 sztuki ).Dobrze wymieszać dodając kakao. Blaszkę średniej wielkości wysmarować masłem i wysypać bułką tartą .Wlać ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni . Ciasto piec ok. 25 minut ( czas zależy od wielkości blaszki .Trzeba pilnować i gdy biszkopt zrobi się złoty z wierzchu ostrożnie sprawdzić patyczkiem czy jest w środku upieczony .Gdyby był jeszcze wilgotny to przykryć wierzch folią aluminiową i dopiec ). Wyjąć blaszkę z piekarnika i zostawić ciasto do ostygnięcia . Zimne przekroić ostrożnie na pół ( w poprzek ).
W garnku o grubym dnie rozpuścić masło. Wymieszać masę makową z masłem i bakaliami .Wlać rozrobione w ½ szklanki wody budynie. Ogrzewać mieszając cały czas ok. 20 minut na małym gazie.
Zaparzyć wrzątkiem kawę. Dodać alkohol, miód .
Połówkę biszkoptu ułożyć w blaszce w której się piekła i nasączyć połową kawy z alkoholem i miodem .Wyłożyć gorącą masę makową .Przykryć drugą połówką ciasta . Nasączyć ciasto drugą połową kawy z alkoholem i miodem .
Wodę ( 6 łyżek ) zagotować z masłem ( 1 kostkę ) i pokruszoną czekoladą . Dobrze wymieszać .Polewę wylać na ciasto i rozsmarować .Posypać z wierzchu pokruszonymi orzechami , wiórkami kokosowymi , kolorową posypką – jak kto lubi .
Postawić w chłodnym miejscu na 12 godzin

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Goya

19.03.2012 10:33
super

katarzyna124

25.11.2010 13:18
Myślę, że to moze być to:) Do wypróbowania napewno:)

Smakosz6

02.11.2010 12:51
pyyyyyycha!

misia53

05.09.2010 19:27
Po prostu świetny ! Lubię z alkoholem ciasta ,bo nie są takie mdłe i za słodkie .

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat