Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie buraczkowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki
buraki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie buraczkowe

SKŁADNIKI: ok. 30 dag ugotowanych ziemniaków, 1 nieduży ugotowany lub upieczony burak ćwikłowy, mąka ziemniaczana, do gotowania: ok.1,5 l wody + czubata łyżka soli.

SPOSÓB WYKONANIA: Ziemniaki (bez skórki) zmielić w maszynce albo przycisnąć przez praskę. Buraczka obrać ze skórki, zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki jarzynowej. Połączyć dokładnie warzywa i ugnieść w miseczce. Nożem podzielić masę, na krzyż, na 4 równe części i jedną wyjąć łyżką, odłożyć na bok. W to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną - tyle, żeby zakryła cały ubytek, równo z powierzchnią + 1 czubatą łyżkę. Dodać z powrotem odłożoną część masy warzywnej i wyrobić gładkie ciasto. Rękami zwilżonymi zimną wodą albo oprószonymi mąką ziemniaczaną formować kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszczać je lekko na dłoni i kciukiem robić zagłębienie na środku. Kluski wrzucać na mocno osolony wrzątek, zamieszać delikatnie łyżką, gotować ok.1-2 min. od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 08.09.2011 13:47
supcio
ronald88 08.09.2011 13:46
supcio
ronald88 08.09.2011 13:45
supcio
Anna146 31.05.2011 20:12
fajny pomysł na urozmaicenie obiadu
polly66 29.09.2010 14:56
śliczne
Joanna117
Joanna117 28.09.2010 23:03
No, ciekawe
Jolanta41 28.08.2010 22:35
A z marchewka pomarańczowe, ze szpinakiem zielone ! Genialny przepis!
Jolanta41 28.08.2010 22:33
CUDO !
Ewa104 08.08.2010 12:29
Widziałam podobne i bardzo mi się podobają.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak