Biszkopt z brzoskwiniami wg Babcigramolki :

Biszkopt z brzoskwiniami wg Babcigramolki :

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia,1/2 płaska łyżka kakao,skórka otarta z ¼ cytryny

  • brzoskwinie w puszce

    4 połówki
  • masło

    1/2 łyżki
  • jajka

    2 szt.
  • cukier

    1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szklanki
  • mąka tortowa

    1/6 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ubić pianę z białek z 1/2 szklanką cukru. Mąki wymieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia .Dodawać po łyżce do piany z białek miksując cały czas . W trakcie dodawania mąki wrzucić do masy po jednym żółtku ( 2 sztuki ).Podzielić ciasto na pół .Do jednej części dodać kakao, a do drugiej skórkę cytrynową . Brzoskwinie dobrze odsączyć z syropu i pokroić w kawałki .Średnią lub małą foremkę ,,keksówkę „ wysmarować masłem i wysypać bułką tartą .Wkładać na przemian po kilka łyżek jasnego i ciemnego ciasta .Na wierzchu ułożyć kawałki brzoskwini ( w trakcie pieczenia wpadną w ciasto . Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni . Ciasto piec ok. 30 minut ( czas zależy od wielkości blaszki ).Trzeba pilnować i gdy biszkopt zrobi się złoty z wierzchu ostrożnie sprawdzić patyczkiem czy jest w środku upieczony .Gdyby był jeszcze wilgotny to przykryć wierzch folią aluminiową i dopiec ). Wyjąć blaszkę z piekarnika i zostawić ciasto do ostygnięcia . Można wystudzone posypać cukrem pudrem .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnieszka/picola

04.05.2011 19:14
smaczne

bernika

16.08.2010 20:12
Buniu zobacz tutaj: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/34981/biszkopt-z-brzoskwiniami.html

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat