Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak pieczony z pomidorowo - paprykowym sosem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak
papryka
sos pomidorowy

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony z pomidorowo - paprykowym sosem

SKŁADNIKI: 1 średni kurczak, 1 duża cebula pokrojona w plasterki, 1 duża papryka, kilka posiekanych ząbków czosnku, 3/4 szklanki sosu pomidorowego, 3 łyżki cukru, sól, limonka lub cytryna, olej.

SPOSÓB WYKONANIA: Kurczaka umyć, podzielić na porcje, natrzeć limonką i posolić. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. W brytfannie rozgrzać olej i włożyć do niej kawałki kurczaka. Wstawić do piekarnika. W międzyczasie wymieszać czosnek, cukier, sos pomidorowy i sól. Chwilę gotować razem, a następnie dodać plastry cebuli i pokrojoną na kawałki paprykę. Kiedy kurczak zacznie się rumienić wyjąć go z piekarnika. Usunąć olej, a zamiast niego wlać sos. Włożyć ponownie kurczaka i piec ok. 20 minut. Podawać z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia22 24.09.2010 07:28
to musi być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak