Sałata rzymska z octem balsamicznym

Sałata rzymska z octem balsamicznym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sałata rzymska

    1 główka
  • pomidor

    2 sztuki
  • ser typu bałkańskiego

    1 opakowanie
  • ocet balsamiczny

    3 łyżki
  • oliwa z oliwek

    2 łyżki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Sałatkę rzymską płuczemy pod letnią wodą, osuszamy i rwiemy na mniejsze części. Wkładamy do dużej miski. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w średniej wielkości kostkę, tak samo jak ser bałkański. Łączymy z sałatą. W osobnej misce przyrządzamy sos z octu balsamicznego, oliwy z oliwek i cukru. Polewamy nim składniki. Posypujemy ziołami prowansalskimi i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na schłodzenie na około 20-30 min. Jemy sama lub z ciemnym pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

marcia7

15.01.2013 23:53
zdrowa i smaczna

angelika14

15.01.2013 18:12
superowa sałatka

Marta1986

15.01.2013 18:06
pycha

Kuchareczka2

15.01.2013 17:51
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat