Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczarkarz

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 1 kg
sok z cytryny do skropienia pieczarek
olej do podduszenia pieczarek
koncentrat z ziołami 3 łyżeczki
czosnek 7 ząbków
majonez 2 łyżki
smietane 9 łyżek
sól do smaku do sosu
pieprz do smaku do sosu
mąka pszenna 25 dag typ 450
mleko 1,5 szklanki
jajko 3 sztuki
cukier 6 łyzeczek
masło 9 łyżek
sól 1,5 łyżeczki
drożdże 3 łyżeczki
masło do wysmarowania blachy
Bułka tarta klasyczna Prymat do posypania blachy

Przepis i sposób przygotowania na: pieczarkarz

Kroki postępowania

1
Ciasto:


75 dag mąka pszenna,
3 łyżeczki drożdże,
1,5 szklanki mleko,
3 sztuki jajko,
1,5 łyzeczki Sól,
6 łyżeczek cukier,
9 łyżek masło
szykujemy sobie składniki. Mleko najlepiej aby nie było z lodówki, takie ciepłe proponuje.

Do miski musimy przesiać mąkę. Dodajemy sól.Drożdze z cukrem rozpuszczamy w mleku. Dodajemy do mąki.Zagniatamy i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia, następnie dodajemy do nich roztopione masło Dodajemy jajko i zagniatamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 kolejne minut. Następnie formujemy kulki, które wykładamy na wysmarowana masłem blachę i posypaną bułką, dostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Nastpęnie splaszczamy kulki.
Krok 1 - pieczarkarz foto
2
sos:3 łyżeczki koncentrat z ziołami,
7 ząbków czosnek,
2 łyżki majonez,
9 lyzek śmietana,
do smaku Sól,
do smaku pieprz
do miski wkładamy majonez oraz śmietanę, dodajemy obrany i wyciśnięty czosnek. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy z ziołami (polecam użyć takeigo lepszego gdyż ma lepszy smak).wszystko mieszamy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Mieszamy.
Każdy placek smarujemy obficie sosem.
Krok 2 - pieczarkarz foto
3
obrane, podduszone pokrojone w kostkę pieczarki i doprawione do smaku wykładamy na każdy placek. Pieeczemy w temp 180 stopni.
Krok 3 - pieczarkarz foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 07.03.2014 10:39
pyszny musi być
SylwiaMagdaSabin 03.12.2013 00:35
Warto zrobić taki
usmiech 23.07.2013 22:43
dobry przepis
JOANNA16 14.07.2013 08:05
wyglądają apetycznie
Kuchareczka2 03.07.2013 20:29
coś dla mnie
artur7 01.05.2013 20:39
drozdzowe zawsze pyszne
Aannkaa82 08.03.2013 20:36
Wygląda bardzo apetycznie i ma bardzo oryginalną nazwę ( chyba ze tylko ja się z nią nie spotkałam - co też jest możliwe)
dagmara020 17.01.2013 20:37
exxxxstra:)
Poison1988 15.01.2013 12:49
coś dla mnie! super :)
kasiek 14.01.2013 21:47
smaczności :)
zielonamorelka 14.01.2013 21:26
ooo może być dobre:D
Fiffi 14.01.2013 21:15
smakowicie wyglądają
fotoviderek 14.01.2013 21:00
Drożdżowe i z pieczarkami. Pyszne :)
gosia56 14.01.2013 20:54
ciekawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak