Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galareta z kurczaka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1 sztuka
włoszczyzna 2 pęczki
grzyb 1 sztuka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 5 ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta z kurczaka

Sprawionego kurczaka należy zalać w garnku zimną wodą, tak aby go przykryła, postawić na ogniu i tuż przed zagotowaniem zsumować (zebrać z wierzchu pianę). Następnie włożyć podwójny pęczek włoszczyzny (bez kapusty), kilka ziarn pieprzu i gotować na bardzo słabym ogniu pod przykryciem około 45 min. Jeśli chcemy, aby galareta miała nieco ostrzejszy smak, można dodać namoczony poprzedniego dnia suszony grzybek. Ugotowane mięso wyjąć z rosołu, dokładnie obrać z kości i skóry, następnie rozłożyć w miseczkach, przybrać pokrojoną marchewką i plasterkami jajek na twardo. Rosół odcedzić, dodać żelatynę i podgrzać do momentu rozpuszczenia żelatyny. Przestygniętą galaretą należy zalać mięso w miseczkach. odstawić do stężenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 21.02.2013 09:08
Bardzo lubię taką galaretkę
aginaa 13.02.2012 17:54
fajne
Katarzyna/kate1980 28.11.2011 21:53
superowa
kotlet 25.07.2011 21:11
superowa
szajba2 12.04.2011 15:52
lubię
Barbara55 17.02.2011 15:27
dawno nie jadłam i jakoś nie tęsknię
gosia47-47 03.02.2011 14:13
robię podobnie :P
rakow2
rakow2 02.12.2010 14:19
nie przepadam ale zjem
Iwusia 26.06.2010 16:49
Mój tata często jada takie przysmaki :)
iwa643 31.05.2010 07:39
bardzo lubuie robie czesto dodaje jajko gotowane,groszek,marchew

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak