Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 1 czubata szklanka
mleko 1 szklanka
woda gazowana 0,5 szklanki
jajko 1 szt
olej 1 łyżka + do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki

W misce mieszamy mleko i wodę. Dodajemy jajko, olej i roztrzepujemy dokładnie. Potem dodajemy stopniowo mąkę, ciągle mieszając do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Nakładamy porcje chochlą i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Wystarcza na 6-7 cienkich naleśników.
Można podawać z ulubionymi dodatkami, na słodko lub słono. Najprościej posmarować serkiem lub dżemem i zwinąć w rulony lub złożyć w trójkąty.

* Można ubić osobno białka z dodatkiem soli i dodać do pozostałych składników, żeby naleśniki były bardziej puszyste.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 14.01.2013 17:32
robię tak samo :)
Cynamonka 14.01.2013 17:12
ja właśnie wolę te puszyste ;)
Mira85 14.01.2013 16:21
z wodą gazowaną jeszcze nigdy nie robiłam. Musze spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak