Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trufle miłości

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 szklanka
jaja 4 sztuki
mąka pszenna 1 szklanka
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka
margaryna 50 gram
aromat rumowy 1 szczypta
barwnik czerwony 1 szczypta
serek mascarpone 150 gram
Czekolada tabliczka 2 sztuki
rum 3 łyżki
cukier perlisty
wiśnie bez pestek 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Trufle miłości

Ciasto:

1. Zmiksuj 1 szklankę cukru z 4 jajkami.

2. Dodaj 1 szklankę mąki, łyżkę cukru waniliowego i łyżeczkę proszku do pieczenia.

3. Dodaj kakao.

3. Dodaj stopioną margarynę.

4. Dodaj barwnik i bardzo dokładnie wymieszaj ciasto.

5. Tak przygotowane ciasto wyłóż na blachę i piecz 20 do 30 minut w temperaturze 175°C. Kiedy upieczesz ciasto, rozdrobnij je na gruby "piasek".

6. Gdy ciasto ostygnie i będzie zimne dodaj kremowy serek oraz rum.

7. Teraz włóż tak przygotowane ciasto do zamrażarki na około 15min, może trochę dłużej, inaczej ciasto będzie się kruszyć, gdy będziesz wyrabiać kulki.

8. Jak wyjmiesz z zamrażarki uformuj kulki. Takie o średnicy około 3cm będą w sam raz.

9. Teraz zrób palcem wgłębienie i włóż do środka wiśnię (koniecznie taką z łodyżkami). Znów uformuj kulkę.

10. Odkładaj wyrobione kulki na blaszkę lub talerz wyłożony pergaminem.

11. Gdy zużyjesz już całe ciasto, włóż tak wykonane kulki z powrotem do zamrażarki na 30min.

12. W tym czasie stop czekoladę w kąpieli wodnej. Najlepiej jest poddać czekoladę temperowaniu, ale nie jest to konieczne.

13. Jak czekolada będzie już bardzo lejąca zanurzaj kolejno kulki. Można to zrobić trzymając za wystający ogonek, jednak mi dwie kuleczki odpadły więc lepiej jest asekurować się widelcem.

14. Gdy odcieknie cały nadmiar czekolady odłóż kulkę na pergamin.Odkładaj oblane czekoladą kulki na pergamin lub inną śliską powierzchnię, abyś mogła po zastygnięciu czekolady swobodnie oderwać od podłoża.

15. Gdy oblejesz wszystkie kulki, udekoruj je cukrem perlistym (albo innymi dekoracjami) i odłóż je do lodówki albo zamrażarki, aby czekolada zastygła.

Życzę udanego święta Walentego i smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 07.04.2013 17:29
Super wyglądają :)
rutynka 29.01.2013 10:20
pycha
rutynka 29.01.2013 10:20
pycha
agnieszkalider 21.01.2013 21:36
rewelacyjne i cudna nazwa
Katarzyna34 14.01.2013 18:57
naprawdę ciekawy pomysł
parysek10 14.01.2013 15:00
piękne
Agnieszka90 14.01.2013 14:48
coś nowego :)
Lemon 14.01.2013 10:14
świetne
Sandra9 14.01.2013 09:52
Są na prawdę wspaniałe w smaku, niesamowicie wilgotne.
cukiereczek 14.01.2013 08:53
piękne
Beata61 14.01.2013 08:32
Super pomysł! Bardzo ładnie się prezentuje i pewnie ciekawie smakuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak