Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jęczmienna 1/2 szkl
brokuł 1/2 szt
lubczyk 1 gałązka
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
seler 5-7 dag
cebula 1 szt
kostka rosołowa 1 szt
kalarepka 1 szt
olej 2 łyżki
śmietanka 1/2 szkl
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną

Do garnka wlać 4-5 szkl wody, dodać kostkę rosołową, lubczyk, zagotować. Następnie wsypać kaszę, jęczmienną i gotować około 25 minut. Marchewkę, pietruszkę, seler i kalarepkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć warzywa, połączyć z kaszą. 10 minut przed końcem gotowania do zupy dodać umyty i podzielony na różyczki brokuł, gotować do miękkości. Ugotowaną zupę wymieszać ze śmietanką i natką pietruszki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 26.08.2013 11:11
Lekka i smaczna.
olkaaa 19.03.2013 07:37
lubię ten smak
babajaga1969 14.01.2013 13:19
lubię kaszę w mleku i śmietanie - ta zupa jest dla mnie - smaczna :)
Beata61 14.01.2013 07:54
smaczna i zdrowa , polecam
caralajna 14.01.2013 07:52
mało jem kaszy jęczmiennej, ale to dobry pomysł, żeby ją przemycić na talerz właśnie w zupie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak