Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinakówki

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
drożdże 5 gram
oliwa 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
szpinak świeży 50 gram
czosnek 3 ząbki
sól
pieprz
ser żółty 50 gram
woda letnia 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakówki

Kroki postępowania

1
Ciasto drożdżowe:
W miseczce mieszamy wodę z olejem, rozkruszonymi drożdżami, cukrem i szczyptą soli. Ucieramy, aż się rozpuszczą drożdże. Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy rozmieszane drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce nakrywając miskę ściereczką.
Krok 1 - Szpinakówki foto
2
Na patelnię wlewamy łyżkę oleju, który rozgrzewamy. Dodajemy posiekany czosnek. Smażymy go chwilę. Dodajemy posiekany szpinak i dusimy. Przyprawiamy kucharkiem i solą.
Krok 2 - Szpinakówki foto
3
Z ciasta formujemy podłużny pasek wielkości około 20 x 6 cm.
Krok 3 - Szpinakówki foto
4
Rozsmarowujemy warstwę szpinaku i przyprawiamy pieprzem.
Krok 4 - Szpinakówki foto
5
Rolujemy i przekrawamy ma pół.
Krok 5 - Szpinakówki foto
6
Umieszczamy na blaszce na papierze do pieczenia i posypujemy startym serem.
Krok 6 - Szpinakówki foto
7
Pieczemy w rozgrzanym do 180stopni piekarniku przez około 20 minut, do momentu aż ciasto się upiecze, zarumieni a ser stopi się.
Smacznego :)
Krok 7 - Szpinakówki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 06.08.2013 00:58
takie jedzonko to moje smaki
Renata22 13.06.2013 12:14
Super opcja na szpinak!;)
parysek10 13.01.2013 21:56
świetne
Beata61 13.01.2013 20:48
wyglądają apetycznie
Joannasz3190 13.01.2013 20:19
Rewelacja! Uwielbiam szpinak, chętnie wypróbuję :)
adelajda 13.01.2013 20:19
szpinak w każdej postaci lubię !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak