Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karmelizowana marchewka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew 3 sztuka
woda 3/4 szklanka
cukier 1/2 szklanka
sok z pomarańczy

Przepis i sposób przygotowania na: Karmelizowana marchewka

Marchewkę ścieramy na jak najdłuższe wiórki. W garnuszku zagotowujemy syrop, dodajemy sok pomarańczowy oraz marchewkę. Gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając aż do chwili gdy wiórki zmiękną i pokryją się cudownym karmelem. Odstawiamy na sitko na co najmniej godzinę lub noc całą :) Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniczku, używając do dekoracji lub produkcji marchewkowych i nie tylko słodkości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaXXX 20.02.2013 20:13
ekstra
agnieszkalider 11.02.2013 22:20
rewelacyjna
Jastinka 08.02.2013 08:48
ciekawy pomysł
Lemon 13.01.2013 14:36
świetna
mufinka79 13.01.2013 14:27
wspaniale komponuje się z sernikiem :) Pycha
IwonaKa 13.01.2013 14:23
moja mama tak robiła,super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak