Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka rodzynkowa klasztorna

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 25 dag
margaryny 25 dag
cukru 25 dag
jaj 4 szt
rodzynek 10 dag
sherry 3 łyżki
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
gałki muszkat 1/2 łyżeczki
soli szczypta
tłuszcz
Bułka tarta klasyczna Prymat
cukru pudru 20 dag
rum 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka rodzynkowa klasztorna

Utrzyj miękką margarynę z cukrem na pulchną masę. Nie przerywając ucierania dokładaj po 1 całym jajku i po łyżce maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz solą. Wlej do masy odmierzone porcje sherry i rumu, dodaj cynamon i gałkę muszkatołową, wymieszaj. Na koniec dodaj rodzynki, wcześniej opłukane, dobrze odsączone i odtoczone w mące. Przełóż ciasto do natłuszczonej i posypanej bułką tarta formy babkowej, piec około godziny w temp 180stC. Przygotuj lukier, ucierając na gładką masę cukier puder z 2 łyżkami wody. Następnie za pomocą pędzelka polukruj babkę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anula 13.01.2013 11:14
Hmm może byc dobra:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak