Przepis i sposób przygotowania na: Torcik Czekoladowy
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę i połącz z żółtkami. Mąkę wymieszaj z kakao, przesiej i delikatnie dodaj do piany. Ciastem napełnij wysmarowaną margaryną i wysypaną mąką tortownicę (o średnicy 20 cm). Piecz 40 minut w temp. 170°C.
Krem Czekoladowy:
Czekoladę, śmietankę i cukier rozpuść na parze. Ostudź. Ogrzana do temperatury pokojowej margarynę Kasię utrzeć i stopniowo dodaj masę czekoladową. Wszystko dokładnie wymieszać. Ostudzony biszkopt przekrój na pół. Nasącz mocną herbatą z cytryną. Wyłóż na biszkopt 2/3 kremu czekoladowego, przykryj drugim krążkiem. Wierzch posmaruj resztą kremu razem z bokami. Wierzch i boki tortu udekoruj kremem i wiórkami czekolady oraz ozdobić według uznania (kandyzowane owoce, kwiatuszki cukrowe).