Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kluski ziemniaczane polane skwarkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1/2 kg.
ziemniaki surowe 3/4 kg.
sól
jajko
mąka 2-3 łyżki
cebula 1 mała
boczek 20 surowy bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: kluski ziemniaczane polane skwarkami

ziemniaki obrać umyć 1/2 kg.pokroić i ugotować z dodatkiem soli odcedzić i przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce do mielenia mięsa a pozostałe ziemniaki zetrzeć podobnie jak na placki ziemniaczane odcisnąć nadmiar wody przez gazę lub zostawić je na sitku aby ociekł płyn wytworzony podczas ucierania,po odciśnięciu połączyć z ugotowanymi ziemniakami,dodać mąkę,sól do smaku pieprz wbić jajko dokładnie wyrobić aby powstała jednolita masa.Z powstałej masy formować kulki wielkości pyz lub knedli,kłaść do osolonego wrzątku z dodatkiem oliwy i gotować od wypłynięcia na powierzchnię ok.10min.wyjmować łyżką cedzakową,na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony boczek w kostkę jak wytopi się na złoty kolor dodać pokrojoną cebulę także w kostkę wymieszać chwilę jeszcze dusić posolić do smaku.Ugotowane kluski nakładać na talerze i polać wytopionym boczkiem z cebulką,od razu podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 23.06.2014 07:36
bardzo fajne
Ola1young 09.10.2013 10:41
babcia takie robi ,są pyszne
MAR3STA 16.01.2013 17:52
smaczne
adelajda 13.01.2013 16:02
ja bardzo lubię takie kluseczki
Konczi 13.01.2013 06:15
klasyczne kluseczki z klasycznymi skawreczkami - pycha :)
Vanilla
Vanilla 13.01.2013 00:59
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak