Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy ekstrakt z wanilii

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wódka 200 mililitr
wanilia 1 laska

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy ekstrakt z wanilii

Laski wanilii przeciąć wzdłuż, ale nie do końca. Nie wydrążać miąższu. Włożyć do butelki. Zalać alkoholem. Laski wanilii powinny być całkowicie zanurzone w alkoholu (można wcześniej przeciąć je na pół). Zatkać korkiem i odstawić w ciemne miejsce na 2 miesiące. Co jakiś czas wstrząsnąć butelką.

Rady:
* jeśli zostaną Wam puste strąki wanilii możecie dodać je do ekstraktu celem wzmocnienia aromatu
* kiedy zużyjecie część ekstraktu możecie ponownie dolać alkoholu i odczekać 2 tygodnie, aż nabierze aromatu
* ekstrakt najlepiej dodawać do deserów i kremów na zimno. W wysokiej temperaturze cały aromat wanilii wyparuje wraz z alkoholem
* ekstrakt możecie przechowywać nawet kilka lat

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 22.01.2013 22:07
Warte uwagi :-)
zielonamorelka 12.01.2013 20:54
kiedys bede musiala zrobic bo te sklepowe olejki nawet nie przypominaja wanilii
Ola1984 12.01.2013 20:37
Tak jak napisałam w radach można dorzucić do ekstraktu puste strąki wanilii, celem wzmocnienia aromatu.
Habibi 12.01.2013 20:28
Ja wykorzystałam do ekstraktu waniliowego nawet takie laski wanilii, które oddały już część swojego aromatu do cukru ;) Im dłużej stoi, tym jest ciemniejszy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak