Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z rodzynkami
W tym samym czasie do drugiej miski wsypać mąkę. Wymieszać ją z solą i pozostałym cukrem. Następnie dodać 2 jajka, wodę, olej i rozczyn z drożdży. Wyrabiając ciasto dodać rodzynki.
Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od ścian miski.
Tak wyrobione przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie z ciasta formować bułki i układać je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Bułki przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia tym razem na ok. 20 minut.
Wyrośnięte posmarować roztrzepanym żóltkiem i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec 25 minut.
Przepis na 11-12 bułek.