Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy makowiec

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 5 dag
mleko 1 szklanka
margaryna 0,5 kostki
mąka pszenna 0,6 kg
cukier 0,5 szklanki
mak (mak) 0,25 kg
żółtko jajek 3 szt
białko 3 szt
margaryna 0,5 kostki
cukier puder 0,5 szklanki
rodzynki wg uznania
Ciasto: 2 szt
jajko 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy makowiec

Przygotowanie ciasta:
Drożdże rozpuścić w odrobinie wody, dodać pozostałe składniki ciasta, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto rozwałkować, w razie potrzeby dodać trochę mąki.
Przygotowanie maku:
mak zalać wodą (tak aby był przykryty), gotować aż woda wygotuje się; mak zmielić dwukrotnie, dodać 3 żółtka, margarynę, cukier puder, rodzynki, olejek migdałowy, wszystko zmiksować mikserem. Na koniec dodać ubitą pianę z 3 białek i wymieszać delikatnie z przygotowanym makiem. Mak nałożyć na rozwałkowane ciasto drożdżowe, zwinąć i wstawić do piekarnika, piec w temperaturze ok. 160 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 13.01.2013 10:19
ale fajne ciacho
Simeo 12.01.2013 19:53
bardzo lubię makowce
Zdzisław 12.01.2013 19:45
dobre
Sandra9 12.01.2013 19:05
uwielbiam, najlepiej jak duuuuuuuużo maku
EWI 12.01.2013 18:31
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak