Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rybka Eli pod pieczarkową pierzynką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sos sojowy 2 łyżki
sos rybny 1 łyżka
olej roślinny 4 łyżki
mąka pszenna do oprószenia ryby
olej do smażenia
pieczarki 500 g
cebula biała 1 sztuka
olej do smażenia 2 łyżki
śmietanka kremowa 30% 250 ml
sól do smaku
mąka pszenna 2 łyżki
papryczka chili 1 sztuka
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
imbir w zalewie 1 posiekany
sok z cytryny 1 sztuka
sos sojowy grzybowy 1 łyżka
panga 4 (filety)

Przepis i sposób przygotowania na: Rybka Eli pod pieczarkową pierzynką

Wszystkie składniki marynaty ubić trzepaczką.Umytą rybę osuszyć ręcznikiem papierowym,pokroić na kawałki,zalać marynatą i wstawić do lodówki na kilka godzin.Pieczarki pokroić na pół plasterki,cebulę posiekać.Na patelni rozgrzać olej,dodac pieczarki,cebulę,pieprz,sól i przesmażyć.Wlać śmietanę i zagotować.Mąkę dokładnie wymieszać z 1/2 szklanki wody,wlać do pieczarek i zagotować.Rybę wyjąć z marynaty,osuszyć ręcznikiem papierowym,oprószyć mąką i usmażyć na gorącym oleju.Przełożyć rybę do naczynia żaroodpornego.Na rybę wyłożyć pieczarki z sosem i zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego!

Ja podałam z ziemniakami i marchewką z kalafiorem(przepis w mojej galerii).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak