Przepis i sposób przygotowania na: domowa noga wędzona
Naszą nogę ostrzykujemy przygotowaną solanką (1kg) czyli 10 % wagi naszego mięsa, w nastrzykiwaniu musimy szczegoólnie uwzględnić miejsca przy kości.
Naszą nogę wkładamy następnie do przygotowanej np miski itp, i zalewamy resztą naszej solanki, peklujemy ją ok 6 dni. Następnie wyciągamy nogę i musimy ją zawiesić na dobę, by obciekła i jej powierzchnia stała się sucha. Nogę nastepnie wędzimy . wcześniej rogzrewamy wędzarkę tak by osiągneła temp. ok 50 stopni. Wędzimy ok 7-8 godzin.
Następnym etapem jest parzenie nogi w tem ok 75 stopni. Na początku parzymy nogę przez ok 40 minut ( noga do ok 1/2 golonki) i odwrotnie parzymy od strony szynki, parzymy ok 9 godzin.
Gdy już noge oparzyliśmy, gdy wystygneła i została osuszona, wkłądamy na ok 1 godziny, no może max 2 do wędzarki by ją obwędzić ciepłym dymem do temp ok 30 sstopni