Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

domowa noga wędzona

mic
2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

noga tylna z szynką 10 kg
SOLANKA: 10 litrów

Przepis i sposób przygotowania na: domowa noga wędzona

Jeżeli chodzi o solanke , przyrządza się ją wg. receptury 1kg mięsa-1 litr solanki. Roztwór solanki to ok 8 %.

Naszą nogę ostrzykujemy przygotowaną solanką (1kg) czyli 10 % wagi naszego mięsa, w nastrzykiwaniu musimy szczegoólnie uwzględnić miejsca przy kości.


Naszą nogę wkładamy następnie do przygotowanej np miski itp, i zalewamy resztą naszej solanki, peklujemy ją ok 6 dni. Następnie wyciągamy nogę i musimy ją zawiesić na dobę, by obciekła i jej powierzchnia stała się sucha. Nogę nastepnie wędzimy . wcześniej rogzrewamy wędzarkę tak by osiągneła temp. ok 50 stopni. Wędzimy ok 7-8 godzin.

Następnym etapem jest parzenie nogi w tem ok 75 stopni. Na początku parzymy nogę przez ok 40 minut ( noga do ok 1/2 golonki) i odwrotnie parzymy od strony szynki, parzymy ok 9 godzin.

Gdy już noge oparzyliśmy, gdy wystygneła i została osuszona, wkłądamy na ok 1 godziny, no może max 2 do wędzarki by ją obwędzić ciepłym dymem do temp ok 30 sstopni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

TEtalicha 03.03.2013 13:18
prezentuje sie rewelacyjnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak