Przepis i sposób przygotowania na: Kawowa pokusa
Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia, odstawiamy aż "urosną".
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, cukier waniliowy.
Następnie dodajemy masę z żółtek i mąkę pszenna. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w piekarniku 20-30 min w 200*C (podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika aby biszkopt nie opadł). Upieczony biszkopt zostawiamy do ostygnięcia.
KREM BUDYNIOWY:
4 żółtka + jajko mieszamy z cukrem i mąką. Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym. Gdy mleko się zagotuje wlewamy do masy z jajek ciągle mieszając i wstawiamy ponownie na ogień. Masę mieszamy aż zgęstnieje i odstawiamy do ostygnięcia. Masło rozcieramy w donicy i dodajemy stopniowo ostygniętą masę budyniową. Rozcieramy na puszysty krem. Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkopt.
MASA KAWOWA:
W zimnym mleku rozpuszczamy cappuccino ( najlepiej odstawić na 15 minut do całkowitego rozpuszczenia). Do mleka z kawą dodajemy Snieżkę i całość ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Lekko przestudzoną żelatynę dodajemy do masy kawowej cały czas miksując. Tak przygotowaną masę szybko wykładamy na masę budyniową gdyż bardzo szybko tężeje. Ciastko wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
BITA ŚMIETANA:
Śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier puder do smaku, oraz opakowanie śmietanfix-u aby śmietana nie popłynęła. Szprycą do dekoracji tortów robimy wzorki z bitej śmietany oraz posypujemy słodkim kakao na wierzch naszej kawowej pokusy.
Smacznego