Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kawowa pokusa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jaja 6
cukier 3/4 szk
mąka pszenna 1 szk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ocet 1 łyżka
cukier waniliowy 1 opakowanie
MASA KAWOWA;
mleko 2,5 szk
śnieżka 2 opakowania
cappucciono 7 łyżek
Masa budyniowa:
mąka pszenna 4 łyżki
cukier 4 łyżki
mleko 2 szk
cukier wanilinowy 2 opakowania
masło 1 kostka
Do dekoracji:
śmietana 30% 400 ml
cukier puder do smaku
śmietanfix opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kawowa pokusa

BUSZKOPT:
Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia, odstawiamy aż "urosną".
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, cukier waniliowy.
Następnie dodajemy masę z żółtek i mąkę pszenna. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w piekarniku 20-30 min w 200*C (podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika aby biszkopt nie opadł). Upieczony biszkopt zostawiamy do ostygnięcia.

KREM BUDYNIOWY:
4 żółtka + jajko mieszamy z cukrem i mąką. Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym. Gdy mleko się zagotuje wlewamy do masy z jajek ciągle mieszając i wstawiamy ponownie na ogień. Masę mieszamy aż zgęstnieje i odstawiamy do ostygnięcia. Masło rozcieramy w donicy i dodajemy stopniowo ostygniętą masę budyniową. Rozcieramy na puszysty krem. Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkopt.

MASA KAWOWA:
W zimnym mleku rozpuszczamy cappuccino ( najlepiej odstawić na 15 minut do całkowitego rozpuszczenia). Do mleka z kawą dodajemy Snieżkę i całość ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Lekko przestudzoną żelatynę dodajemy do masy kawowej cały czas miksując. Tak przygotowaną masę szybko wykładamy na masę budyniową gdyż bardzo szybko tężeje. Ciastko wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

BITA ŚMIETANA:
Śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier puder do smaku, oraz opakowanie śmietanfix-u aby śmietana nie popłynęła. Szprycą do dekoracji tortów robimy wzorki z bitej śmietany oraz posypujemy słodkim kakao na wierzch naszej kawowej pokusy.
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ana1 19.08.2013 21:54
przepyszne
gacopierz23 21.06.2013 14:46
pokusa i to JAKA :)
kasiek 04.04.2013 10:29
ojjj prawdziwa pokusa ...
reniatka 01.04.2013 08:43
bardzo smakowite
Angelika10 19.03.2013 19:12
pysznie wygląda
Andrzej8 05.02.2013 17:27
oj pokusa Na pewno bym sie skusił ...:)
Emiliozo 20.01.2013 10:36
mnie by skusiła
Katarzyna34 14.01.2013 18:41
Dziękuje wszystkim za miłe komentarze
miroslawa 13.01.2013 07:19
bajeczne ciasto
Agnieszka91 12.01.2013 18:10
fajne wysokie to ciacho
IwonaKa 12.01.2013 13:18
chętnie bym się wprosiła na takie pyszności
gottrina 12.01.2013 12:56
apetyczne ciasto
mufinka79 12.01.2013 12:16
apetycznie wygląda :)
fotoviderek 12.01.2013 12:12
Naprawdę pokusa :)
sara1 12.01.2013 12:07
pyszności do kawki niedzielnej

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak