Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowy z rumowymi trufelkami
Masa czekoladowa: Mascarpone - 500 gram - ubić na puszystą masę z kremówką i cukrem pudrem. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Dodać do serowej masy i zmiksować.
Zrobić poncz z wody, syropu czekoladowego i soku z cytryny. Każdy krążek biszkoptu nasączyć ponczem i przełożyć kremem czekoladowym.
Masa biała: Ser mascarpone - 300 gram - upić z kremówką i cukrem pudrem na masę. Dodać roztopioną, przestudzoną białą czekoladę i zmiksować. Kremem wysmarować wierzch i boki tortu. Boki obsypać startą mleczną czekoladą.
Trufelki: Biszkopty rozkruszyć w mikserze, dodać serek, stopioną białą czekoladę i rum lub olejek rumowy. Wyrobić na ciasto. Włożyć na 10 minut do lodówki do stężenia. Formować małe kuleczki. Połowę obtoczyć w kakao, połowę w wiórkach kokosowych. Trufelki poukładać naprzemiennie po obwodzie tortu. Na wierzchu za pomocą szablonu zrobić serca z gorzkiego kakao. Tort przed podaniem schłodzić w lodówce.