Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa żurawina do mięs, wędlin i serów

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sok z żurawiny niesłodzony 250 mililitr
woda 500 mililitr
pomarańcza 1 sztuka
cukier 4 łyżka
cynamon 1/2 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1/4 łyżeczka
Goździki całe Prymat 4 sztuka
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa żurawina do mięs, wędlin i serów

Żurawinę zalać ciepłą wodą i odstawić na 2-3 godziny. Dolać sok żurawinowy, dosypać cukier oraz sok wyciśnięty z pomarańczy i goździki. Wszystko gotować do napęcznienia żurawiny i wyparowania 2/3 płynu. Usunąć goździki i wszystko rozdrobnić za pomocą blendera. Przetrzeć przez sito (aby pozbyć się pestek i skórek). Przełożyć do garnka, dodać skórkę startą z pomarańczy, imbir, chili, gałkę muszkatołową i cynamon. Smażyć na wolnym ogniu ciągle mieszając przez około 10-15 minut do zgęstnienia i połączenia się smaków. Przed podaniem wystudzić. Można przechowywać w czystym słoiku w lodówce do tygodnia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 04.02.2014 07:26
bardzo elegancko podana :)
goofy9 16.05.2013 22:14
wygląda pysznie
ZEWA 07.05.2013 08:29
bardzo ciekawy sosik, może wypróbuję.
wiola333 04.05.2013 10:24
bardzo smaczny przepis
Noruas 12.01.2013 00:55
fajny przepis, akurat mam suszona to sprawdzę :)
aisoglam 11.01.2013 22:21
Bardzo ładnie podana żurawina, fajny przepis :)
Ola1984 11.01.2013 21:39
Oj tak, szczególnie fajnie komponuje się z gęsiną i kaczką.
Cukiereczek13 11.01.2013 21:29
musi świetnie smakowac z mięskiem :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak