Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowe ślimaczki

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 400 g
drożdże 50 g
margaryna 1 kostka
kwaśna śmietana 3 łyżki
mleko 2 łyżki
żółtko jajek 4 szt
białko 4 szt
cukier puder 250 g
wiórki kokosowe 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowe ślimaczki

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w mleku. Mąkę, margarynę, żółtka i śmietanę posiekać nożem, dodać rozpuszczone drożdże i ugnieść ciasto.
Krok 1 - Kokosowe ślimaczki foto
2
Odstawić na godzinę do lodówki.
Krok 2 - Kokosowe ślimaczki foto
3
Ubić pianę z białek, gdy będzie już sztywna dodać cukier puder a na koniec wiórki kokosowe.
Krok 3 - Kokosowe ślimaczki foto
4
Ciasto wyciągnięte z lodówki podzielić na połowę i rozwałkować i rozsmarować na nim połowę masy kokosowej.
Krok 4 - Kokosowe ślimaczki foto
5
Ciasto zrolować i pokroić na 1 cm plastry.
Krok 5 - Kokosowe ślimaczki foto
6
Układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 6 - Kokosowe ślimaczki foto
7
Piec do momentu uzyskania złotego koloru w temp. 180 st. C tj. ok. 15-20 min.
Krok 7 - Kokosowe ślimaczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 08.07.2013 19:24
slicznie i pysznie
ElizaT 23.01.2013 09:26
niezwykłe
EmciaPichci 13.01.2013 20:44
kusząco wyglądają!
MAR3STA 13.01.2013 16:09
pyszne ciasteczka
Habibi 12.01.2013 12:24
zachęcająco wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak