Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki lukrowane

5.0
(29)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kilogram
sól 1 szczypta
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczka
cukier puder 400 gram
miód 400 gram
jajko 2 sztuka
masło 240 gram
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 łyżka
białko 1 sztuka
cukier puder 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki lukrowane

Masło rozpuścić w rondelku. Dodać miód, cukier i przyprawę do piernika. Wszystko wymieszać i chwilę podgrzać. Odstawić do wystudzenia. Mąkę wymieszać z sodą i szczyptą soli. Do mąki dodać jajko i przestudzone masło z miodem, cukrem i przyprawą. Wymieszać łyżką i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na porcje i rozwałkować na około pół cm. Wykrawać ciastka i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut. Pilnować, aby za mocno się nie przyrumieniły.
Lukier: Jajko (najlepiej ze sprawdzonego źródła) wyszorować pod bieżącą wodą. Oddzielić białko od żółtka. Białko zmiksować lub utrzeć z cukrem pudrem, aż do uzyskania gęstego lukru. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru. Do woreczka (lub rękawa cukierniczego) wlać lukier, zrobić w rogu malutki otworek i dekorować pierniczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lozken 03.12.2014 09:45
cudowne! :)
Magda60 22.03.2013 12:05
pieknie wygladaja
caralajna 21.03.2013 18:24
jak koronka :)
V_kuchareczka 11.01.2013 21:47
super
tessinka 11.01.2013 21:27
ładnie udekorowane,ja nie miałam tyle czasu i pomaziałam czekoladą

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak